BrněnskoDnes.cz
BrněnskoDnes.cz » Monitor zpráv » Z regionu » Zpravodajství iDNES.cz - Brno a jižní Morava

Z regionu

Zpravodajství iDNES.cz - Brno a jižní Morava Zdroj: Zpravodajství iDNES.cz - Brno a jižní Morava |

Olomoucké béčko bojuje o prvenství ve druhé lize, Příbrami dál hrozí pád

19. 5. 2024 | Fotbalisté pražské Dukly, kteří již mají jistotu postupu do nejvyšší soutěže, v 29. kole druhé ligy remizovali bez branek na půdě čtvrtého Táborska. Po vítězství 3:1 v Chrudimi si naději na celkové prvenství v soutěži uchovala Olomouc B, která postoupit nemůže. Spolu s Táborskem si baráž zahraje také dosud třetí Vyškov, který se bez branek rozešel s Líšní. Varnsdorf porazil 1:0 Příbram a Středočeši se tak kolo před koncem propadli na sestupovou předposlední příčku. ...

Zlatníkův vrah byl naštvaný na celý svět, koktat přestal až na šibenici

19. 5. 2024 | Brněnské publikum, které kdysi kupovalo vstupenky na soudní líčení jako na divadelní představení, zažilo 18. až 20. dubna 1899 zase jednou velkou senzaci. I tehdejší Lidové noviny jí věnovaly obsáhlé líčení ze soudní síně, přičemž poněkud licoměrně naříkaly nad zpustlou senzacechtivostí Brňanů.

Vozidlo skončilo v poli úplně zdemolované, hasiči vyprostili tři lidi

19. 5. 2024 | Tři muži se zranili v sobotu večer při vážné nehodě nedaleko Uhřic na Blanensku. Řidič auta značky Audi zřejmě ve vysoké rychlosti nezvládl řízení, prorazil zábradlí a skončil s vozidlem v poli. Tříčlenná posádka zůstala uvnitř zcela zdemolovaného vozu zaklíněná.

Morava není jen Pálava, ukazuje světnička v Brně. Nabízí oleje, buchty i pálenku

18. 5. 2024 | Jana Doskočilová má v centru Brna Slováckou světničku. Obchod, kde si lidé mohou něco originálního koupit, ochutnat regionální speciality nebo dobrou kávu.

Poklady lidé objevují pořád, ale málokdy se o tom dozvíme, říká numizmatička

17. 5. 2024 | Objeven byl už před 65 lety, až nyní se ale díky nové publikaci Dagmar Grossmannové mohou zájemci dozvědět o unikátním pokladu ze Střelic na Znojemsku podrobnosti. Jižní Morava je podle vedoucí numizmatického oddělení Moravského zemského muzea na nálezy obecně bohatá.

Policisté našli běžence v kamionu. Museli jim sehnat tlumočníka z amharštiny

17. 5. 2024 | Nezvyklou výzvu postavil před brněnské policisty středeční nález skupiny běženců z Eritreje a Etiopie v odstaveném kamionu nedaleko letiště ve Slatině. Nejenže začali zjišťovat, zda jim nepomáhal převaděč, ale také pro běžence potřebovali zajistit tlumočníka do amharského jazyka, jímž zajištění cizinci hovoří.

Brno trápí dlouhé procesy a málo bytů, říká šéf Komerční banky Juchelka

17. 5. 2024 | Stopy Komerční banky jsou na jižní Moravě viditelné nejen ve formě jejích poboček. Společnost poskytuje miliardy korun na nákup nových vlaků, úpravy čističky odpadních vod nebo přeměnu bývalé brněnské továrny Vlněna. Generální ředitel banky Jan Juchelka považuje Brno za jedno z klíčových míst pro svoji instituci, například pro početné zastoupení vysokých škol.

Dobrovolníci zachraňující ikonu Pálavy letos postaví zcela novou vyhlídku

17. 5. 2024 | Zříceninu hradu Děvičky na jednom z vrcholů Pavlovských vrchů dominující jižní Moravě lze rozpoznat z velké dálky. Jenže stačilo málo, aby se na ni nikdo už nemohl dostat. Spolek dobrovolníků se tuto památku před časem rozhodl zachránit. Letos ještě před koncem sezóny se turisté dostanou po 300 letech na dělostřeleckou baštu, kde vyroste zcela nová vyhlídka.

Zajít na kafe, probrat věci a rozdělit prachy. Jak se v Brně přidělovaly byty

16. 5. 2024 | Jednou za čtrnáct dní přišel někdejší vlivný brněnský politik ODS Otakar Bradáč do brněnské realitní kanceláře. Za tamním ředitelem a svým dlouholetým kamarádem Zdeňkem Červinkou. Nepřišel ale jen na kafe nebo si koupit dům. Podle spisu tu společně řešili, jak za nemalou provizi dostat konkrétní byt v majetku města do nájmu konkrétnímu žadateli.

Nezvyklé duté sochy ve vinicích slouží jako posezení s výhledem na vinohrady

16. 5. 2024 | Na jižních svazích u Pouzdřan na Břeclavsku se táhnou viniční tratě. Teď v polovině května se tu ale objevily tři neobvyklé sochy. Kolemjdoucí uvidí sochy zírající do dálky. Žádné obličeje ale z druhé strany nespatří. Naopak lidé sami se mohou stát součástí sochy, která slouží jako přístřešek, a pozorovat z ní krajinu.

Bizarní vilu u Brna koupila mladá žena. Místo původních 110 milionů stačila třetina

16. 5. 2024 | Řadu let se snažil původní vlastník a budovatel vily ve stylu podnikatelského baroka v Rozdrojovicích u Brna dům prodat. Jenže nedařilo se. Nikdo jej nechtěl, ostatně dodnes ani není dokončený. Zájemkyně ochotná zaplatit 36 milionů, kam cena klesla z původně požadovaných 110 milionů, se našla až teprve nedávno.

Města zvyšují poplatky za odpad, někde si lidé připlatí až 300 korun

16. 5. 2024 | Na více než dvě stě korun už narostl rozdíl mezi poplatky za svoz odpadu ve velkých jihomoravských městech. Ve většině z nich se nyní chýlí ke konci termín pro jejich zaplacení.

Obývák na ulici? Nápad dobrý, řešení slabé, říkají účastníci experimentu

15. 5. 2024 | Kdo by si v horkém letním dni nechtěl pohovět ve stínu nebo odpočinout na vzduchu od shonu všedního dne? V centru Brna taková letní oáza vzniká v rámci projektu, jehož cílem je vytvořit na půl roku „obývák“ z jedné z ulic, do níž je omezen vjezd aut. Nápad sklízí pochvalu za zklidnění prostoru i jedovaté poznámky, že je naivní a nedotažený.

Za 4+1 až půl milionu. Na úplatky pro získání bytu byl ceník, zaznělo u soudu

15. 5. 2024 | Do realitní kanceláře se běžně chodí, když chce člověk koupit byt nebo jinou nemovitost. Do jedné takové v Brně však podle soudního spisu mířili někteří i proto, aby získali co nejrychleji do nájmu městský byt. S sebou při tom museli vzít i nemalou hotovost jako úplatek. Jedním z těchto případů se nyní zabývá Městský soud v Brně.

V Brně zuří kvůli boxu Zásilkovny, řidiči přes něj nevidí do křižovatky

15. 5. 2024 | Jsou určeny k tomu, aby lidem zjednodušily život, na brněnské Lesné je však jeden z nových výdejních boxů Zásilkovny spíše pro zlost. Stojí totiž vedle křižovatky, a brání tak řidičům ve výhledu, navíc u něj chybí přístupová cesta a místo na parkování.

Došková chalupa i arboretum. Skryté skvosty, které nemají narváno, ale překvapí

15. 5. 2024 | Nejsou tak vidět, ale o to možná líp. Až začátkem května přivítaly návštěvníky jihomoravské turistické cíle, které sice nepatří mezi ty nejproslulejší, přesto dokážou překvapit. A aspoň nemají narváno.

Pivo mám nejradši vychlazené z vinného sklepa, říká raper z Brna

15. 5. 2024 | Za svou poslední desku získal cenu Anděl. Osobní zpovědí s názvem O tatínkovi, který usnul vybočuje ze zavedených rapových kolejí posledních let. MC Gey, vlastním jménem Jakub Rafael, se narodil v Pardubicích, roky už je mu ale domovem Brno. Kromě hudby miluje i svoje děti a rád si dá dobré pivo.

Brno vyčlení městské byty pro mladé singles. Nechce, aby utíkali za město

14. 5. 2024 | Brno nově vyčlení část svých bytů pro mladé bezdětné lidi, kteří žijí sami, tedy takzvané singles. Změnu v úterý schválili brněnští zastupitelé. V současnosti na městský byt s nižším nájemným, než je běžné na komerčním trhu, mladí nemají šanci dosáhnout. Upřednostňované jsou totiž páry s dětmi, senioři nebo handicapovaní.

V Brně hlídkují aktivisté, vadí jim odchyt holubů a jejich „předhození“ dravcům

14. 5. 2024 | S nečekaným odporem se setkali zástupci brněnských Židenic při pravidelném odchytu zdejších holubů. Ostře se proti němu vymezili aktivisté ze spolku Holubi v nouzi, kterým vadí, že většina odchycených ptáků vypuštěných do přírody skončí jako potrava dravců. Ochránci dokonce vyslali do ulic hlídku.

Na extraligu teď nemám, přiznal si Holík. Z Komety do Zlína přestupuje

14. 5. 2024 | Domů do prvoligového Zlína se vrátil na konci ledna z Brna s tím, že si tím vzájemně prospějí obě strany. „Zlín mi pomohl, že jsem mohl hrát. Ale já jsem klubu moc nepomohl. Přenesl jsem si sem špatnou sezonu a nedokázal jsem se do toho dostat. Doufám, že se to teď změní,“ přiznává sebekriticky někdejší hokejový reprezentant Petr Holík, který nyní dostává druhou šanci. S extraligovou Kometou ukončil po vzájemné dohodě smlouvu a na dvě sezony se upsal Beranům. ...



Zpravodajství BrněnskoDnes.cz

MŽP: Pro sídlo správy chráněné krajinné oblasti Soutok zvítězila nabídka města Lanžhot

V souvislosti s připravovaným vyhlášením chráněné krajinné oblasti Soutok se vybírá místo, kde by měla sídlit její správa. Vhodné umístění pro úřad se hledalo několik měsíců. Nabídky vhodných objektů zaslala města Břeclav a Lanžhot. Po jejich ...

Lesníci, vědci i zástupci ministerstev, ochrany přírody a obcí se shodli na vyváženém způsobu hospodaření ve Ždánickém lese a Chřibech

Odborný seminář o udržitelném lesnickém managementu ve Ždánickém lese a Chřibech uspořádaly 14. května v Hradci Králové Lesy České republiky pod zášti ...

VZP: Dobrou zprávou z oblasti prevence je rostoucí účast na screeningových programech

Klíčovou roli v úspěšnosti léčby onkologických onemocnění hraje včasný záchyt nemoci. Dobrou zprávou proto je rostoucí počet návštěvníků u všech třech ...

Čas na změnu krmiva: kdy přejít z krmiva pro štěňata na krmivo pro dospělé psy?

Stejně jako kojenci nekonzumují stejnou stravu jako dospělí, i štěňata mají jiné potřeby než dospělí pejsci. Pejska rozhodně nemůžete od jeho pořízení ...

Celní správa: Celorepublikový podíl nelegálního hazardu na trhu je do pěti procent

V průběhu dubna 2024 proběhla na území Jihomoravského a Moravskoslezského kraje rozsáhlá kontrolní akce nazvaná "KOHOUT". Tato akce byla zaměřena na v ...



Neděle 19.5.2024
Jihomoravský kraj
Další regiony »
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X






Nastavení cookies | GDPR | Přidat zprávu, PR článek | O nás, kontakty | Přidat firmu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes